Polateszt: viszlát fejfájás, viszlát diszlexia?

Talán önnel is előfordult már, hogy hosszú ideig nem találtak gyógyírt a bajára, és onnan jött a megoldás, ahonnan senki sem várta.

Ilyen helyzet állhat elő akkor is, ha fejfájás, migrén gyötri, ha frontérzékeny, ha nehezen szokik hozzá a szemüvegéhez, ha gyermekének olvasási, írási, számolási zavarai vannak, vagy nem tud sokáig egy feladatra koncentrálni. Ha az okot keressük, biztosan a legutolsó, amire ilyenkor gondolunk, hogy mindez a látással függhet össze. A kulcsszó: rejtett kancsalság. Ez nehezen észrevehető jelenség, a látszatra egészségesnek tűnő szempár együttműködési zavarát jelenti. A tökéletes térlátáshoz kétszemes együttlátás szükséges. Így azokban az esetekben, amikor a szem előre tekintéskor, nyugalmi állásban eltér a párhuzamostól, az agy csak hatalmas erőfeszítések és energia árán tudja a szemek által látott képeket összehozni, tökéletesíteni, és a megfelelő háromdimenziós látást produkálni. A probléma gyakori, a rejtett kancsalság sokaknál mégsem a látással kapcsolatos panaszokat okoz, a páciensek legtöbbször fáradékonysággal, migrénes fejfájással, erős frontérzékenységgel fordulnak orvoshoz.

Amennyiben az egyéb szakorvosi vizsgálatok nem mutatnak ki szervi okot, látásvizsgálatra van szükség. A tüneteket az esetek egy részében hagyományos, korrigálatlan optikai hiba okozza. Ekkor egy egyszerű látásvizsgálat és szemüveg állandó hordása megszüntetheti a panaszokat. Ha ezután sem szűnnek meg teljesen, akkor alkalmazhatjuk az Isis Optikánál igénybe vehető, speciális polateszt készülékkel történő vizsgálatot, amellyel kimutatható a phoria, azaz a rejtett kancsalság. Ez egy fájdalommentes vizsgálat, melynek során polarizált ábrákat jelenítenek meg, amiket polarizációs szűrőn keresztül néz a páciens. A jobb és a bal szem képe így különválik, az ábrákon tapasztalt eltéréseket értékelve pedig lehetőség nyílik a két szem együttműködésének vizsgálatára. A vizsgálat célja, hogy – pozitív eredmény esetén – egy megfelelő prizmás szemüveg viselésével levegyék a többletterhelést a szemről és az agyról. Ettől nem kell félni, a prizmás szemüveg ugyanúgy néz ki, mint egy átlagos szemüveg.

A polateszt vizsgálat elvégzése időigényes és fárasztó, mégis érdemes elvégezni, nagyot javíthat az életünk minőségén. Képzelje el, amint az évek, évtizedek óta meglévő problémája egy egyórás vizsgálat után megszűnik – hála az Isis Optikának.