Hogyan előzzük meg a digitális eszközök használatának káros hatásait?

A számítógép, laptop vagy okostelefon használata közben, illetve közvetlenül azt követően sokan tapasztalják a következő tüneteket:

 • piros szemek, szemirritáció;
 • szemszárazság;
 • homályos látás;
 • szemfáradtság;
 • fejfájás;
 • álmatlanság.
  E tünetek nagy részéért a kék fény (high energy visible light) okolható, amelyet ezek a digitális eszközök bocsátanak ki. Bár a kék fény önmagában természetes jelenségnek számít – a napfény is tartalmaz kék fényt, illetve segít, hogy ébren maradjunk – túlzott mennyiségben mellékhatásokat eredményezhet.
  E tünetek megelőzésére ajánlott a kék fényt kiszűrő szemüveget viselni számítógép vagy okostelefon használata közben. Ez a szemüveg lehet dioptriás, ha úgyis azt kellene használnia – vagy dioptria nélküli, ha egyébként nincs látáskorrekcióra szüksége, vagy éppen kontaktlencsét hord.
  A Hoya szemüveglencsék legújabb, forradalmi felületkezelése azért kapta a BlueControl nevet, mert jelentősen csökkenti a szemünkbe jutó kék fény mennyiségét, és így megelőzi a szem megerőltetését és a szemirritáció kialakulását.
  A BlueControl felületkezelés csökkenti a ragyogást, és nyugodt, kényelmes, illetve kontrasztosabb látást biztosít viselőjének, aki a képernyőn megjelenő színeket természetesebbnek és élénkebbnek látja majd.
  Azon kívül, hogy védelmet biztosít a kék fény káros mellékhatásaival szemben, a BlueControl réteg a piacon jelenleg kapható legkarcállóbb felületkezelés is egyben, és vízlepergető, por- és szennyeződéstaszító, valamint tükröződéscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
  Az Isis Optikában minden segítséget megadunk a megfelelő szemüveg kiválasztásához, vagy ha további információra lenne szüksége.